Vigyázz a Babádra, olvasd el Te is!

Mérgező növények a lakásban

Biztos Neked is van mindenféle szobanövényed otthon. De azt tudtad, hogy ezek közül sok mérgező? A babák, gyerekek pedig imádják a növényeket piszkálni, fogdosni, és gyakran a szájukba is veszik a leveleket.

Ebben az írásban összeszedtem, hogy melyik növényekre kell nagyon figyelni.

- Buzogányvirág (diffenbachia)

7a5da16da7044eafeb0deb346f242556.jpg

A növény minden része mérgező kalcium-oxalátot, oxálsavat, valamint cyanogén-glükozidot tartalmaz. A virágzat vagy a levél elrágása után a szájban, torokban égő, maró érzés lép fel. A nyálkahártyák megduzzadnak, nyelési nehézségek és beszédképtelenség is jelentkezhet.

Mit lehet tenni, ha megtörtént a baj:

Itass sok vizet a gyerekkel, amíg a segítség megérkezik. Az orvos, ha szükséges, gyomormosást végez. 

- Ciklámen 

72820f00477c56291c26eb26ec4ea041.jpg

A növény virágzata és szára enyhén, míg a föld alatti gumója már erősen mérgező. A 2-3 cm átmérőjű, szabálytalan kis gömbök szaponint, és mérgező cyclamin-glükozidot tartalmaznak. Egy-két gumó elfogyasztása hányást, gyomorfájást, hasmenést, valamint általános rosszullétet eredményez. Ha ennél több kerül a szervezetbe, erős hányás, hasmenés, szédülés, görcsök, fokozott izzadás jelentkezhet, de előfordulhat légzési nehézség és átmeneti bénulás is.

Mit lehet tenni, ha megtörtént a baj: A szülő feladata elsősorban a hánytatás. Az orvos, a tápcsatornába került mennyiségtől és tünetektől függően alkalmazhat gyomormosást, adhat hashajtót vagy aktív szenet. Súlyosabb esetekben a nyugtalanságot, a fellépő görcsöket és légzési elégtelenséget is kezelni kell.

- Könnyezőpálma (filodendron)

8caa8e3871dd440fe45e03a17999f3db.jpg

Az emberre veszélyes anyagot nem a levele, vagy a szára tartalmazza, hanem különös, pikkelyes légzőgyökerei, vagy, az életében egyszer hozott, kukoricacsőre emlékeztető virága. Legtöbbször a közvetlenül föld felett szerteágazó, akár több méterre is megnövő léggyökerek, "csápok" keltik fel a gyerekek érdeklődését. A baj akkor van, ha a letépett vagy megsértett gyökerek nedve a bőrre, vagy a nyálkahártyákra kerül. A bőr kivörösödhet, míg a szájüregben a nyelven és a torokban égető érzés jelentkezik. Súlyosabb esetben, mivel a szájban duzzadás lép fel, a gyerek nem tud nyelni, és beszéde is nehézzé válik.

Mit lehet tenni, ha megtörtént a baj: 

Bő szappanos vízzel öblítsük le a viszkető bőrfelületet, így a kellemetlenség hamarosan megszűnik. Ha a gyerek megrágta, vagy le is nyelte a gyökeret, azonnal orvoshoz kell fordulni.

- Fikusz

3224fa92d5f9b499a62e11941fba5b1c.jpg

Ha a kíváncsi gyerkőc a levelekből, esetleg a kemény, fás szárból is evett, akkor erős hasfájás, hasmenés, valamint hányás jelentkezhet. Nagy mennyiség elfogyasztása után akár fulladás is felléphet.

Mit lehet tenni, ha megtörtént a baj: A mérgezést követően haladéktalanul adjunk sok vizet és aktív szenet a gyermeknek, majd hívjuk ki az orvost.

- Csodacserje (kroton) 

123608419673-w602.jpg

Tejnedve erős hányást, hasmenést okoz. A nedv a tápcsatornába jutva erős hányást, hasmenést, valamint égő, maró érzetet okoz. A bőrre cseppenő méreganyag izgató hatása perceken belül jelentkezik kivörösödés, viszketés formájában.

Mit lehet tenni, ha megtörtént a baj: Természetesen meg kell szabadítani a gyomrot a méregtől. A gyereket hánytassuk, majd adjunk aktív szenet és nagy mennyiségű folyadékot.

Vigyázz Te is nagyon a babádra! 

eredeti szöveg: http://www.vital.hu/themes/sick/child2.htm