Megkérdeztem a rendőrséget

Azt mondták, be lehet törni a kocsi ablakát

Nem hagy nyugodni a dolog, ezért újra írok annak kapcsán, hogy a közelmúltban több kisgyerek is meghalt, amikor autóban felejtették őket a kánikulában. Egy előző bejegyzés arról szólt, hogyan védhetjük a babánkat, amikor autóval utazunk. Ez a mostani pedig arról, hogy kívülállóként mit tehetünk, ha autóban hagyott gyereket veszünk észre.

Természetesen minden esetben az élet védelme az elsődleges.

Ezt a választ kaptam a rendőrségtől. Megkérdeztem tőlük ugyanis, hogy mi történik például akkor, ha valaki betöri egy kocsi ablakát, hogy kimentsen valakit. Lehet-e ennek bármilyen következménye?

Egészen pontosan: ha az autóban hagyott gyermek mentése érdekében azonnali, késedelmet nem tűrő intézkedésre van szükség, akkor azt bármilyen módon meg lehet tenni. De fontos, hogy ez csak akkor nem jár következménnyel, ha nem okoz nagyobb sérelmet, mint amit el akartak hárítani.

10 perc alatt 70 fok

Szakértők szerint egy bezárt autóban 20 perc alatt 43 fokos hőség alakulhat ki már akkor is, ha a kinti hőmérséklet csak 26-27 fok. Kánikulában (30-35 fok) pedig 10 perc alatt 70 fokosra is forrósodhat az autó belseje. Egy felnőtt teste is, de főleg a gyerekeké ilyenkor nagyon gyorsan melegszik, annyira, hogy már az izzadás sem segít hűteni a testet. Az autóban lévő hőgutát kaphat, ami az agyat és más szerveket is károsíthat, és halált is okozhat.

Mit kell tenni, ha kimentettük a babát?

A felforrósodott autóból kimentett babát, kisgyereket azonnal hűvös, árnyékos helyre kell vinni. Segít, ha hideg vizes törölközővel áttöröljük, legyezgetjük, sőt, hideg vizes lepedőbe is be lehet csavarni, amíg megérkezik a segítség.

 

 

 

Címkék: autó baba hőség